Səhər işığı pəncərədən süzüləndə telefonumun ekranında yalnız bir obraz qaldı: yaşıl rəngli bir düymə və ətrafında fırlanan işıq zolaqları. O an fikirləşdim ki, bəlkə də günə başlamaq üçün ən yaxşı yol bu deyil, amma bədənim artıq kofe istəyirdi, beynim isə qərar vermişdi — bu gün fərqli olacaq. Yataqdan qalxmadan, yorğanın altında saatı bir az da irəli çəkdim və mostbet bir səhifəsini açdım. Səhər sərinliyi, pəncərədən gələn quş səsləri, qonşunun qapısını örtmə səsi... hər şey adi idi, amma içimdəki o kiçik həyəcan hissi heç də adi deyildi.
Bir neçə həftə əvvəl idman zalında tanış olduğum Elvin demişdi ki, bəzən sadəcə əylənmək üçün oyun avtomatlarına baxmaq olar, nəticəni düşünmədən. O vaxt güldüm, keçdim. Amma indi, işdən yorğun qayıtdığım axşamlardan birində, televizorun qarşısında oturub heç nə etməməkdənsə, ekranda rənglərə baxmaq daha maraqlı gəldi. Elə həmin axşam mostbet bir platformasını yoxladım. İlk dəfə idi ki, bu qədər sadə interfeys görürdüm — hər şey göz önündə, heç nəyi axtarmırsan. Qeydiyyatdan keçdim, kiçik bir məbləğ qoydum və dedim: bu, sadəcə bir axşam əyləncəsi olacaq.
Səhər saat altı, mənim üçün adi vaxt deyil. Adətən o saatda yatıram, ya da işə hazırlaşıram. Amma həmin gün bütün gecə yatmamışdım — səbəb iş yox, sadəcə daxili bir hay-küy idi. Nə isə etmək istəyirdim, amma nə olduğunu bilmirdim. Telefonu əlimə götürdüm və yenidən həmin səhifəyə baxdım. Bu dəfə fərqli bir oyun seçdim — meyvə simvolları olan klassik avtomat. Səslər, işıqlar, yavaş-yavaş fırlanan çarxlar... Hər fırlanma məni bir az da içinə çəkirdi. Amma qəribəsi o idi ki, mən qazanmağı düşünmürdüm. Sadəcə prosesin özü xoşuma gəlirdi. Necə deyərlər, gözləmə anı — nəticədən də maraqlı ola bilər.
Həmin gün heç nə udmadım. Amma uduzmadım da. Balansım təxminən olduğu yerdə qaldı. Bu məni təəccübləndirdi. Çünki ətrafımdakılar deyirdi ki, bu oyunlar yalnız pul aparır. Mən isə gördüm ki, əgər ağıllı oynayırsansa, sadəcə vaxt keçirmək üçün bir vasitə ola bilər. Bir neçə gün sonra iş yoldaşım Rəşad mənə dedi ki, ""sən niyə bu qədər ciddi yanaşırsan? Bir dəfə cəhd et, gör nə olur."" Onun sözləri məni bir az da cəsarətləndirdi. Həmin axşam yenidən mostbet bir səhifəsinə girdim və bu dəfə fərqli bir bonus təklifi gördüm — ilk depozitə əlavə vəsait və bir neçə pulsuz fırlanma. Bu, mənim üçün yeni bir qapı açdı.
Pulsuz fırlanmalar bitəndə balansımda kiçik bir artım vardı. Çox deyildi, amma hiss elədim ki, sanki kiminsə mənə kiçik bir hədiyyə verib. Elə həmin gün qərara gəldim ki, bu pulla nəsə faydalı edim — anama bir az meyvə alım, özümə isə yeni bir kitab sifariş edim. Bu qərar məni qəribə şəkildə rahatladı. Çünki oyunu qazanma yarışı kimi deyil, sadəcə bir axşam əyləncəsi kimi qəbul edirdim. Növbəti həftələrdə də eyni xətti davam etdirdim: böyük məbləğlər qoymurdum, uduzanda dayanırdım, udanda isə bir hissəsini kənara qoyurdum. Bu, mənə bir növ intizam öyrətdi. Bəlkə də qəribə səslənir, amma oyun mənə pul idarə etməyi öyrətdi.
Yay aylarında istirahətə çıxanda telefonu evdə qoymağı düşündüm. Amma səhərlər dəniz kənarında oturub, qulaqlıqda yumşaq musiqi, əlində telefon — bu, mənim üçün bir növ rituala çevrilmişdi. Təbii ki, hər gün deyil, həftədə iki-üç dəfə. Bir dəfə elə oldu ki, kiçik bir məbləğ qoydum və çarxlar elə düzüldü ki, ekranda böyük bir uduş göründü. Ürəyim sıxıldı, əllərim titrədi. O an heç nə düşünmədim, sadəcə ekrana baxdım və güldüm. Bu, mənim üçün ""hə, deməli belə də olur"" anı idi. Amma ən maraqlısı o idi ki, həmin gün qazandığım pulla ailəmə kiçik bir ziyafət verdim. Onlar bilmədilər haradan gəldiyini, sadəcə sevindilər. Mən də sevindim, çünki bu, mənim üçün yalnız pul deyil, bir xatirə idi.
Payız gələndə iş tempi artdı. Oyunları demək olar ki, unutdum. Amma bir axşam, evə çox yorğun qayıtdım və beynimdəki səsi susdurmaq üçün telefonu açdım. mostbet bir yenə qarşıma çıxdı. Bu dəfə heç nə qazanmaq istəmirdim, sadəcə bir neçə dəqiqə ekrana baxmaq istəyirdim. Elə etdim. On dəqiqə sonra telefonu yerə qoydum və yatdım. Səhər oyandığımda heç nəyi xatırlamırdım, sadəcə yaxşı yatmışdım. Bu mənə göstərdi ki, bu platforma mənim üçün bir alət ola bilər — istər diqqəti yayındırmaq, istər sadəcə bir neçə dəqiqəlik fasilə. Əsas olan odur ki, mən onu idarə edirəm, o məni yox.
Bir dəfə qonşumuzun oğlu, tələbə bir oğlan məndən soruşdu ki, ""əmi, sən bu onlayn oyunlardan nə qazanırsan?"" Ona dedim ki, bax, burada əsas məsələ nəticə deyil, prosesin özüdür. Əgər sən hər dəfə böyük udmaq üçün oynayırsansa, o zaman uduzmağa da hazır olmalısan. Mən isə sadəcə əylənirəm. O, güldü və getdi. Amma bir həftə sonra gördüm ki, o da kiçik bir məbləğlə cəhd edib və bir neçə gün sonra mənə dedi ki, ""əmi, sən haqlı imişsən, əsas odur ki, özünü itirməyəsən."" Bu sözlər məni bir az da qürurlandırdı.
İndi, arxaya baxanda, görürəm ki, bu təcrübə mənə bir neçə şey öyrətdi. Birincisi, hər şeyə ehtiyatla yanaşmaq. İkincisi, uduş da, uduzma da müvəqqətidir. Üçüncüsü, əgər sən nəyisə sadəcə əyləncə üçün edirsənsə, o zaman nəticə səni məyus etmir. Mən hələ də hərdən, xüsusilə də uzun iş günlərindən sonra, telefonu götürüb bir neçə dəqiqəlik ekrana baxıram. Amma artıq bu, mənim üçün bir qaçış deyil, sadəcə kiçik bir fasilədir. Və hər dəfə o yaşıl düyməni görəndə xatırlayıram ki, həyatda ən maraqlı şeylər gözlənilməz anlarda baş verir — istər oyun masasında, istər dəniz kənarında, istərsə də sadəcə səhər yeməyi hazırlayarkən.
Bu hekayəni danışmaqda məqsədim heç kimi həvəsləndirmək deyil. Sadəcə paylaşmaq istədim ki, bəzən kiçik bir qərar, böyük bir təcrübəyə çevrilə bilər. Əgər siz də bu yolla gedirsinizsə, özünüzə qarşı dürüst olun. Oyunu oyun kimi saxlayın. Uduşu həyat məqsədi etməyin. Və ən əsası, hər zaman yanınızda olanları xatırlayın — çünki onlar sizin ən böyük uduşunuzdur.