Postój na MOP-ie

Post Reply
emeraldvoluminous

Zdarzyło się na trasie Warszawa – Poznań. Jestem kierowcą ciężarówki od ośmiu lat. Moja ciężarówka to druga żona, a trasa – drugi dom. W trasie jestem średnio trzy tygodnie w miesiącu. Widzę więcej kilometrów niż własnego dziecka. Ale co robić? Pieniądze są, rodzina wyżywić się musi.

Tamten czwartek był standardem. Wyjechałem z magazynu o 6 rano, załadowałem palety pod Warszawą, cel – Poznań. Trasa około trzech godzin. Ale jak to w transporcie – korek, remont, objazd. O 13 byłem dopiero w połowie drogi. Czułem to zmęczenie w oczach, które przychodzi po kilku godzinach za kółkiem. Zjechałem na MOP – miejsce obsługi podróżnych. Zwykły parking, żabka, trochę zieleni.

Zaparkowałem, wyłączyłem silnik. Cisza. Tylko wiatr i daleki szum autostrady. Zrobiłem sobie kawę z termosu, usiadłem w kabinie, przejrzałem telefon. Wiadomości od żony: "Kup mleko po drodze" i "Tęsknię". Od dziecka: rysunek w paincie, który wyglądał jak pies, ale mogło być też coś innego. Uśmiechnąłem się.

Po kawie nie chciało mi się jeszcze ruszać. Miałem chwilę. Sprawdziłem prognozę pogody – nic ciekawego. Przejrzałem oferty pracy – zawsze patrzę, co tam na rynku. I wtedy, zupełnie przypadkiem, trafiłem na artykuł o grach mobilnych. Autor pisał o tym, jak w trasie zabija nudę w kasynach online. Normalnie bym przewinął, bo hazard nie jest moją bajką. Ale w tym tekście było coś, co mnie zaciekawiło – recenzja była pozytywna, a autor podkreślał, że nie trzeba wpłacać wielkich pieniędzy.

Zainteresowałem się. Wszedłem w sklep z aplikacjami. Wpisałem w wyszukiwarkę nazwę, którą zapamiętałem z artykułu. Pojawiła się aplikacja vavada. Zrzuty ekranu wyglądały przejrzyście. Zainstalowałem. Zajęło to chwilę, bo na MOP-ie zasięg bywa różny, ale poszło.

Po otwarciu aplikacja poprosiła o rejestrację. Założyłem konto w minutę. Mail, hasło, potwierdzenie. Potem zobaczyłem opcję wpłaty. Pomyślałem – dobra, mam w portfelu 40 złotych na jedzenie w trasie. Jeśli przegram, zjem kanapki, które żona mi zapakowała. Wpłaciłem.

Zacząłem od prostego automatu. Owocówka, klasyka. Stawka 2 złote. Kręcę. Nic. Kręcę. Nic. Po piętnastu spinach miałem 22 złote. Wkurzyłem się. Już miałem zamknąć aplikację, gdy natknąłem się na sekcję z grami karcianymi. Poker. Znałem podstawy, bo kiedyś grywaliśmy z kumplami w remiza. Postawiłem 10 złotych.

Rozdałem sobie karty. Dostałem parę asów. Postawiłem. Krupier odkrył swoje – nic wielkiego. Wygrałem. Konto wskoczyło na 34 złote. Uśmiechnąłem się. Postawiłem znowu 10. Tym razem dama i dziesiątka w tym samym kolorze. Ryzyko? Może. Ale poszedłem w to. Dostałem jeszcze waleta – strit. Krupier miał tylko parę. Znowu wygrana. Na koncie 54 złote.

Poczułem tę przyjemną adrenalinę. Nie taką, jaką czuję przed niebezpiecznym manewrem na drodze. Tylko taką, jaką czułem jako dzieciak, gdy wygrywałem w gumę. Czystą, lekką, fajną.

Postawiłem 20 złotych. Tym razem zagrałem w ruletkę, bo chciałem czegoś nowego. Wybrałem numer 13. Bez powodu. Kulka zakręciła się, odbiła kilka razy i wylądowała na 13. Wygrana 700 złotych. Siedemset. Z czterdziestu.

Siedziałem w kabinie ciężarówki, patrzyłem na ekran i nie wierzyłem. Za oknem wiatr hulał, jakiś inny kierowca mył przednią szybę swojej ciężarówki. Normalny dzień na MOP-ie. A ja właśnie wygrałem siedemset złotych.

Drżącymi palcami kliknąłem wypłatę. Aplikacja poprosiła o weryfikację. Wysłałem zdjęcie dowodu. Czekałem dziesięć minut. Potem przyszła wiadomość: wypłata zatwierdzona. Blik. Pieniądze na koncie.

Przetarłem oczy. Uruchomiłem silnik. Ruszyłem w dalszą drogę do Poznania. W kabinie grało radio, za oknem mijały pola, lasy, wioski. Uśmiechałem się przez pół drogi.

W Poznaniu rozładowałem towar, podpisałem dokumenty. W drodze powrotnej kupiłem żonie kwiaty, a dziecku grę na konsolę, o której mówiło od tygodnia. W domu nikt nie pytał, skąd mam dodatkowe pieniądze. Powiedziałem "premia" i temat zamknąłem.

Ale prawda jest taka, że tę premię dostałem na postoju. Z aplikacji, którą zainstalowałem z nudów, pijąc kawę z termosu. I choć nie polecam hazardu jako sposobu na życie, bo to śliski temat, to tamtego dnia aplikacja vavada dała mi więcej niż pieniądze. Dała mi dobry nastrój na cały tydzień. I uśmiech dziecka, gdy rozpakowywało nową grę.

Od tamtej pory mam zasadę. W trasę biorę tylko 50 złotych na rozrywkę. Czasem gram, gdy mam gorszy dzień. Częściej przegram, niż wygram. Ale to nie o to chodzi. Chodzi o to, żeby czasem, na zwykłym MOP-ie, w środku szarej codzienności, poczuć, że wciąż może przydarzyć ci się coś fajnego. Bez kombinowania. Bez oszukiwania. Po prostu – szczęście.

I wiecie co? Ta aplikacja vavada wciąż jest na moim telefonie. Rzadko ją otwieram. Ale czasem, gdy stoję w korku lub czekam na rozładunek, myślę o tamtym dniu. O wietrze na parkingu, o kawie z termosu i o kulce, która wylądowała na 13. I uśmiecham się do siebie.

Bo czasem wystarczy postój. Żeby zmienić wszystko.
Post Reply